Még mindig nem megy a hatos fonás... de mióta megláttam ezt a kör alakú négyest, már nem is izgat annyira :)
Én már évek óta Varga Gábor receptjében találtam meg az igazi húsvéti kalácsunkat.
Tavaly sima fonással: ILYEN LETT
Nyuszinak fonva pedig: ILYEN
Idén viszont egy új fonást választottam, ehhez videós segítség: ITT, 3:00 percnél kezdődik.
A kalácsot lehet éjszakai hűtős kelesztéssel is sütni, ez is pl úgy készült, de akkor kevesebb élesztő kell bele kb 6-7 g és dagasztás után mehet is a hűtőbe egy éjszakára.
Hozzávalók:
1 db kalácshoz
140 g tej
40 g porcukor
11 g élesztő
250 g liszt
csipet só
1 db tojássárgája
30 g olvasztott vaj
1 bio narancs héja
fél vanília rúd kikapart magjai
Tetejére:
1 db tojás
mák ( opcionális )
A tejet a porcukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Addig a lisztet átszitáljuk és hozzátesszük az összes többi alapanyagot.
Ha felfutott az élesztő, az is mehet bele és kidagasztjuk a tésztát.
Géppel ez nekem kb 6-7 perc szokott lenni.
Tiszta konyharuhával letakarjuk és huzatmentes helyen 30 percig hagyjuk kelni.
Ha megkelt a tészta akkor a videó segítségével megformázzuk és ismét letakarva konyharuhával még 30 percet kelni hagyjuk.
Tetejét lekenjük enyhén felvert tojással, megszórjuk mákkal és 175 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése