Négyes fonással, mert ez a max amit egyelőre ki tudok hozni magamból :)
Ez a kedvenc kalács tésztám, tavaly nyuszi formában készítettem el: itt a nyuszi.
A receptet is, és a négyes fonást is Varga Gábortól lestem.
Videós segítség: Itt
Hozzávalók:
1 db kalácshoz
140 ml tej
40 g porcukor
11 g élesztő
250 g liszt
csipet só
30 g olvasztott vaj
1 db tojássárgája
Tetejére:
1 db tojás
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a porcukrot, mehet bele az élesztő és félretesszük 15 percre hogy az élesztő felfusson.
Addig a lisztet egy tálba szitáljuk, a vajat megolvasztjuk.
A liszthez adunk egy csipet sót, az olvasztott vajat, a tojássárgáját majd az élesztős tejet.
Alaposan kidolgozzuk a tésztát, géppel ez nekem kb 5-6 perc volt és 30 percig letakarva kelesztjük
Az idő letelte után átgyúrjuk a tésztát és a videó segítségével megfonjuk.
Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába tesszük vagy csak simán a sütőpapírra és konyharuhával megint letakarva újabb 30 percet kelesztjük.
Az idő letelte után lekenjük tojással és 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső módban pirosra sütjük kb 20 perc alatt.