Nyomtatás

Print Friendly and PDF

2017/10/15

Mascarponés sós karamellás torta

Családi szülinapozás elengedhetetlen kelléke :)
Az eredeti receptet itt találtam, viszont a saját jól bevált tésztámmal dolgoztam.
A karamell szószból ami maradt, azt kis üvegben megkapta az ünnepelt. :)



Hozzávalók:
18 centis tortaformához

Tészta:
3 db tojás
200 g cukor
200 ml olaj
100 ml tej
csipet só
125 g natúr joghurt
350 g liszt
1 csomag sütőpor

Mascarponés krém:
500 g mascarpone
200 ml habtejszín
1-2 ek porcukor

Sós karamellkrém:
300 g cukor
200 ml tejszín
50 g vaj
2-3 csipet só

2-3 marék pattogatott kukorica

Az egész tojásokat fehéredésig keverjük, közben adagonként adjuk hozzá a cukrot.
Mehet bele az olaj, a tej, a só, a joghurt, alaposan elkeverjük majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport.
3 db 18 centis tortaformába osztjuk a tésztát és 180 fokon kb 30 perc alatt megsütjük őket.
Tűpróba!!
Még langyosan kivesszük őket a formából és egy sütőpapírra rátesszük, fejjel lefelé, rakhatunk rá egy tányért is nehezékként.. ez azért kell hogy eltüntessük a púpot.
A karamellkrémhez a cukrot, karamellizáljuk egy magas falú lábosban, hozzáadjuk a vajat, a tejszínt, a sót és amikor újra elolvadt, még pár percig főzzük.
Teljesen kihűtjük!
A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük, összekeverjük a mascarponéval és a porcukorral.
Összeállítjuk a tortát egy tortagyűrűben:
Tortalap- mascarponés krém - 1-2 ek kihűlt sós karamellkrém- következő tortalap-mascarponés krém- sós karamell- utolsó tortalap.
Hűtőbe tesszük 2-3 órára.
Eltávolítjuk a tortagyűrűt, és a maradék mascarponés krémmel körbekenjük a tortát.
1 éjszakát hűtőbe tesszük.
Másnap kipattogtatunk egy adag vajas popcornt, öntünk rá egy kis karamellkrémet és kidekoráljuk vele a torta tetejét.


2 megjegyzés: