Annyira alap hogy húsvétkor kalács kerül az asztalra... így biztos vagyok benne hogy mindenkinek van már szuper receptje hozzá...nekem is van és most nyúl formájúra 'fontam' hogy még húsvétibb legyen. :)
( meg amúgy sem erősségem a kalácsfonás )
A receptje innen van.
Hozzávalók:
1 db nyuszihoz
140 ml tej
40 g porcukor
11 g élesztő
250 g liszt
csipet só
30 g olvasztott vaj
1 db tojássárgája
Tetejére:
1 db tojás
1 db főtt tojás a farkincájának
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a porcukrot, mehet bele az élesztő és félretesszük 15 percre hogy az élesztő felfusson.
Addig a lisztet egy tálba szitáljuk, a vajat megolvasztjuk.
A liszthez adunk egy csipet sót, az olvasztott vajat, a tojássárgáját majd az élesztős tejet.
Alaposan összegyúrjuk, 30 percig kelesztjük.
Az idő letelte után átgyúrjuk a tésztát és egy kb 60-70 cm-es rudat sodrunk belőle, U alakba tesszük, tetejét kétszer összetekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és lekenjük tojással.
30 percet kelesztjük.
Az idő letelte után megint lekenjük tojással és 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.
A farkincájának helyére egy db főtt tojást teszünk, miután kivettük a sütőből.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése