Nyomtatás

Print Friendly and PDF

2016/04/30

Húzott rétes

Pénteken rétestanfolyamon vettem részt, nem is akárkinél!!! A Férfim mamájánál, Katus néninél. :)
A rétestésztát kézzel én dagasztottam, így megtanultam értékelni.. csináltunk cseresznyéset és túrósat és közben Katus néni elmesélte hány udvarlóját kosarazta ki anno és hogy rázta le őket... itt én annyira belefeledkeztem a történetekbe hogy az egyik rétesből kimaradt a cukor is... :)
A végeredmény fantasztikus lett! Rétesekkel megpakolva jöttünk haza és kaptam még egy gyönyörű régi habverőt is :)




Hozzávalók:
kb 5 rúdhoz

Tészta:
500 g finomliszt
csipet só
1 púpos ek zsír
4 dl víz
1 ek ecet

Töltelék:
Túrós:
500 g túró
1 ek búzadara
100 g cukor
1 citrom reszelt héja
2 ek tejföl
2 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
:
Cseresznyés:
kb 250 g cseresznye
zsemlemorzsa
cukor

Ezenkívül:
olvasztott zsír
tejföl
sok türelem és idő :)

A tésztához a lisztet egy tálba tesszük, hozzáadunk egy csipet sót, és belemorzsoljuk a zsírt.
A vizet az ecettel meglangyosítjuk és hozzáadjuk a liszthez.
A tésztát alaposan kidagasztjuk.
4 cipót formálunk belőle, átgyúrjuk hogy mindkét oldala sima legyen.
Tetejüket megkenjük olvasztott zsírral és letakarva 30 percet pihentetjük.
Addig elkészítjük a túrós tölteléket: a túrót áttörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a cukrot, a búzadarát a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a tejfölt alaposan kikeverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és azt is beleforgatjuk a túrós töltelékbe.
Az asztalra amin dolgozni fogunk, leteszünk egy abroszt, belisztezzük.
Elővesszük az első cipót, kezünket belisztezzük vagy beolajozzunk és a cipó közepét elkezdjük a kézfejünkkel szépen óvatosan kihúzni, amikor már nem fér a kezünkre, letesszük az asztalra és a széleit húzzuk húzzuk :)
Amikor már kellően kinyújtottuk, a vastag széleit lecsipkedjük. Ezekből a szélekból letépkedett tésztákból lesz majd még egy kisebb rétesünk, ne dobjuk ki.
Mi egy cipót amikor kinyújtottunk két felől tekertünk fel, de lehet egyfelől is.
Ha túrósat csinálunk: a tésztát meglocsoljuk olvasztott zsírral, rádobáljuk kanállal a túrós tölteléket, ugyanígy rátesszük pöttyökben a tejfölt, megszórjuk egy marék kristálycukorral és mind a négy oldalát gyors mozdulattal és az abrosz segítségével kicsit ráhatjuk.
Ide is kerül még egy kis zsír, tejföl, töltelék és a két hosszabbik oldalától az abrosszal felhatjuk a rétest.
Tepsibe tesszük, tetejét megkenhetjük egy kis olvasztott zsírral de nem muszáj és addig sütjük amíg piros nem lesz a teteje, kb 180 fokon.
A cseresznyésnél annyi a különbség hogy ott zsemlemorzsával megszórjuk a tésztát.
Tehát tészta, olvasztott zsír, zsemlemorzsa, cseresznye, cukor, és lehet is hajtogatni az oldalait, oda megint egy kevés olvasztott zsír, zsemlemorzsa, cseresznye és feltekerjük.
Az összes cipóval így járunk el, a legvégén a széleket összegyúrjuk, pihentetjük fél órát és utána húzzuk töltjük sütjük esszük :)



2 megjegyzés:

  1. Ez igen,na ez az igazi rétes nagyon ügyesek vagytok,én még nem mertem neki állni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! Egyedül én sem mertem volna nekiállni, így könnyű dolgom volt :))

      Törlés