Sós karamellás-körtés torta

Annyira jól esik hogy a tortáim ott vannak ilyen eseményeken hogy: esküvő, első szülinap, 30. szülinap.. de az még jobban esik amikor megkapom a visszajelzéseket hogy nagyon szerették...és mielőtt átmennék teljesen szentimentálisba, leírom még gyorsan hogy mit rejt a torta :)
Kapott minden emelet egy kis sós karamellás krémet, egy vaníliás mascarpone krémet és a középső rétegnél volt egy körtezselé... hát ezt kapta ez a torta, én meg adom a receptet :)
A sós karamell krém receptje a tortaiskoláról van, felezve a mennyiségeket és kevésbé kihabosítva de erről bővebben nem sokára!


Hozzávalók:

4 db 20 centis formához

Tészta:
6 db tojás
350 g cukor
400 ml olaj
200 ml tej
250 g natúr joghurt
700 g liszt
2 csomag sütőpor
csipet só

Sós karamellkrém:
200 ml tejszín
75 g cukor
100 g fehércsoki
csipet só

Vaníliás mascarpone krém:
750 g mascarpone
kb 100 g porcukor
1 vanília rúd kikapart magjai
1 kk bio vanília paszta

Körtezselé:
18 centis formában kell készíteni!!
5 db körte
4 db lapzselatin

Svájci vajkrém a torta burkolásához:
Svájci vajkrém:
5 db tojásfehérje
166 g cukor
375 g puha vaj


Legelőször a karamell krémet készítjük el mert neki kell 24 óra a hűtőben:
a cukrot megkaramellizáljuk, felöntjük forró tejszínnel, majd ezt óvatosan ráöntjük a fehércsokira.
Várunk egy percet, elkeverjük, megsózzuk msjd miután kicsit hűlt mehet is a hűtőbe.
Most jön a körtezselé, mert neki is kell 1 nap hűtő:
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
A körtéket meghámozzuk, késes aprítóban lenyomjuk, majd kis lángon picit átpároljuk, kb 2-3 perc alatt.
Kinyomkodjuk a zselatinlapokat, a körtéhez adjuk, majd az egész mehet egy 18 centis sütőpapírral bélelt tortaformába.
A tortaforma alját alufóliázzuk be hogy ne folyjon ki semennyi sem ameddig meg nem dermed.
Hűtőbe tesszük 1 napig.
A lapokhoz tojásokat egy csipet sóval felverjük, közben apránként adagoljuk hozzá a cukrot.
Hozzáadjuk az olajat, a tejet, a joghurtot, alaposan elkeverjük majd beletesszük a száraz alapanyagokat.
A masszát igazságosan elosztva 4 db 20 centi átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 160 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt készre sütjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni, kihűlés után kicsit faragjuk meg hogy ne legyen púpos.
A tortalapokat egyesével becsomagolva le is fagyaszthatjuk.
A mascarponés krémhez vegyük ki a hűtőből a mascarponét, mert ha szobahőmérsékletű, sokkal könyebb vele dolgozni.
A mascarponéhoz adjuk a többi hozzávalót alaposan kikeverjük, ha nem elég édes adjunk hozzá egy kis cukrot, de ne sokat mert alá jön majd a sós karamellkrém.
Először összeállítjuk a tortát, utána csináljuk a vajkrémet.
A hűtőből kivesszük a karamellkérmet, majd gépi mixerrel kicsit kihabosítjuk, de krém állaga legyen, ne hab.
Első tortalap jön, megkenjük a karamellkrémmel, arra jöhet egy adag a mascarponés krémből, majd a következő tortalap, amire szintén jön a karamell, vékony mascarponekrém, a körtezselé, majd befedjük még egy vékony mascarpone krémréteggel.
Jön a harmadik lap, ezt is karamellel és mascarponéval kenjük, végül jöhet az utolsó lap, a teteje.
A tortát hűtőbe tesszük amíg elkészítjük a svájci vajkrémet amivel burkoljuk.
Ha marad a vajkrémből, azt le lehet fagyasztani,
A vajkrémhez a tojásfehérjéket a cukorral vízgőz fölött kb 55-60 fokosra melegítjük.
Áttesszük egy tálba és kihűlésig habbá verjük. Egy nagyon kemény habot kell kapnunk.
A puha vajat kockánként adjuk hozzá, először úgy néz ki hogy szét fog esni a krémünk, de dolgozzunk csak... szuper lesz :)
A tortának a tetejét és az oldalát bekenjük krémmel majd visszatesszük a hűtőbe min 30 percre.
Ezután kedvünk szerint dekoráljuk.



Megjegyzések

  1. Kedves Orsi!
    Kérlek írd meg légyszíves, hogy hol tudom beszerezni a helló 30 feliratot, amit az egyik gyönyörű tortádon láthatunk!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése