Sós karamellás sajttorta

 

Hozzávalók:
22 centis formához

300 g  darált keksz
(Zabfalatokat használtam)
120 g olvasztott vaj

400 g mascarpone
200 g cukor
200ml habtejszín
200 g tejföl
1 csomag bourbon vaníliás cukor
4 db tojás
2 tk étkezési keményítő



A kekszet a vajjal összekeverjük, a tortaforma aljába nyomkodjuk majd hütőbe tesszük.
A krém hozzávalóit csomómentesre keverjük.
A tortaformát kivesszük a hütőből, az alját jó szorosan becsomagoljuk alufóliába és egy olyan tepsire tesszük amibe még tudunk vizet is önteni.
A kekszes alapra csorgatjuk a krémet, a tepsibe öntünk egy nagy pohár vizet és 150 fokra előmelegített sütőben kb 1,5 óráig sütjük.
Közben pótoljuk a vizet ha elpárologna.
Hagyjuk teljesen kihűlni a tortát.

300 g cukor
200 ml tejszín
50 g vaj
2-3 csipet só

A karamellkrémhez a cukrot, karamellizáljuk egy magas falú lábosban, hozzáadjuk a vajat, a meleg tejszínt, a sót és amikor újra elolvadt, még pár percig főzzük.
Teljesen kihűtjük!
A kihűlt torta tetejére kenjük a karamell krémet és kedvünk szerint díszítjük :) 

Megjegyzések