Diós-mákos kalács

Az eredeti recept: itt.


Hozzávalók:
2 db kalácshoz

Tészta:
300 ml langyos tej
2 ek cukor
25 g élesztő
1 db tojás
100 g puha vaj 
600 g liszt 
csipet só

Töltelék:
Diós:
200 g darált dió
100 g cukor
1/2 citrom reszelt héja
50 g mazsola 
néhány evőkanál tej

Mákos:
200 g darált mák
150 g cukor
1/2 citrom reszelt héja
50 g mazsola
néhány evőkanál tej

Tetejére:
1 db tojás

A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Addig a lisztet átszitáljuk és elkeverjünk benne egy csipet sót.
A liszthez hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet, a tojást, a vajat  majd bedagasztjuk a tésztát és letakarva meleg helyen 30-40 percig kelesztjük.
Addig elkészítjük a töltelékeket: a dióshoz a darált diót elkeverjük a cukorral, citromhéjjal, mazsolával és annyi tejet adunk hozzá evőkanalanként hogy összeálljon a töltelék, de ne legyen egy ragacsos massza.
A mákost ugyanígy készítjük el.
Mikor megkelt a tészta két részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük az egyiket a diós, másikat a mákos töltelékkel, feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd letakarva még egy 20 percig pihentetjük.
Tetejüket megkenjük felvert tojással és 180 fokos előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt megsütjük.


Megjegyzések