Méteres sütemény

Sajnos külön képem nincs róla, de a tálon a középső lesz ő... a méteres süti / kalács, amit nagyon szeretünk, de 4 éve nem csináltam már... pedig annyira nem vészes elkészíteni időben :)
És... ott bal oldalt van egy kis hatlapos... nos őt nem én csináltam hanem Emberem keresztanyukája, viszont a receptre nyilván lecsaptam... :)


Hozzávalók:
2 db őzgerincformához

Tészta:
4 db tojás
150 g porcukor
100 ml olaj
100 ml víz
250 g liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
2 ek kakaópor
1 ek olaj
1 ek víz

Krém:
400 ml tej
1 csomag puncs ízű pudingpor
200 g puha vaj
200 g porcukor
rum / rumaroma

Tetejére:
150 g étcsoki
2 ek olaj

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
A tojássárgákat a porcukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk az olajat, a vizet, majd a sütőporral elkevert lisztet is.
A tésztát két részre osztjuk, az egyik marad sárgán, a másikba elkeverjük a kakaóport, olajat, vizet.
Két őzgerincformát kivajazunk, kilisztezünk, az egyikbe a sárgát, a másikba a barna tésztát beleöntjük és 175 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt megsütjük.
A krémhez kb 300 ml tejet felteszünk forrni, a maradék tejben elkeverjük a pudingot, majd hozzáöntjük a forró tejhez és elkészítjük, majd hagyjuk hűlni.
A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre hűlt pudingot és alaposan kikeverjük, rummal / rumaromával ízesítjük.
A tésztákat bordák mentén felvágjuk majd krémmel összeragasztunk egy fehéret és egy barnát, majd megint fehéret, megint barnát és így haladunk felváltva a tésztákkal.
A csokit az olajjal felolvasztjuk, lekenjük vele a sütemény tetejét, majd hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Tálaláskor ferdén szeleteljük hogy kiadja ezt a szép mintát.

Megjegyzések