Kakaós cifra kalács

Ezt a receptet is Hannától lestem, zseniális a joghurt a kalács tésztába.... annyira foszlós lesz tőle, puha...eteti magát borzasztóan.
Hanna receptjénél még fázis fotók is vannak hogy hogy kell feltekerni: ITT


Hozzávalók:
Tésztához:
50 ml tej
csipet cukor
15 g élesztő
300 g liszt
csipet só
60 g porcukor
1 tojássárgája
25 g olvasztott vaj
100 ml natúr joghurt
1/2 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor

A barna tésztához még:
1,5 ek holland kakaópor
2 ek víz

A tetejére:
1 db tojás


A tejet meglangyosítjuk a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojássárgáját, az olvasztott vajat, a joghurtot, a citromhéjat és a vaníliás cukrot, végül a felfutott élesztős tejet és alaposan kidolgozzuk a tésztát.
Nekem ez géppel kb 7-8 perc volt.
A  kakaóport elkeverjük a vízzel.
Egy keményebb paszta állagot kell hogy kapjunk, amit bele tudunk dagasztani a tészta egyik felébe, szóval lehet nem elég a 2 ek víz, akkor mehet még bele de folyós semmiképpen se legyen.
Tehát, a tésztát elfelezzük, egyik felébe bedagasztjuk a kakaóporos masszát és letakarva, mindkét tésztagombócot kb 1 óráig kelni hagyjuk.
A megkelt gombócokat kicsit átgyúrjuk, majd mind a két gombócot kinyújtjuk, kiszemelt sütőforma nagyságúra.
Én ezt egy gyümölcskenyér formában sütöttem.
A kinyújtott barna lapot, rátesszük a kinyújtott fehérre és az egészet feltekerjük mint a bejglit, majd középen ketté vágjuk és összefonjuk a két szálat.
Kivajazott sütőformába tesszük és hagyjuk kelni még 30 percet.
A tetejét kenjük le felvert tojással, majd 175 fokra előmelegített sütőben, süssük kb 20-25 percig.


Megjegyzések