Túrós ökörszem

Hanna inspirált engem erre az ökörszemre... nem, nem az ökörszemre... az ő hatása az hogy szerelmes lettem a kelt tésztákba és lassan mást sem sütök csak kalácsot... ő ránéz a kelt tésztámra ki van e rendesen dagasztva, én ránézek a svájci vajkrémjére hogy kellően habos e... sokszor röhögünk, sokszor nem.... ilyen ez a Hannás-kelt tésztás kapcsolat és nagyon élvezem :)
Emberem meg élvezi hogy ilyen szuper jó reggelit vihet magával másnap.
Az eredeti receptet nála éritek el: ITT


Hozzávalók:
6 db ökörszemhez

Tészta:
125 g langyos tej
1 tk cukor
12 g élesztő
250 g liszt
1 ek cukor
1 egész tojás
csipet só

Töltelék:
450 g túró
100 g cukor
mazsola ( opcionális )
1 citrom héja
1 db tojás

Lekenéshez:
1 db tojás


A langyos tejben elkeverjük az 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és félretesszük felfutni.
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a cukrot,csipet sót, a tojást, az olvasztott vajat, végül az élesztős tejet és jól kidolgozzuk a tésztát.
Ha már a felülete szép sima és nem ragad a kezünkhöz, sem az edényhez akkor letakarva 30 perig kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, 6 db 81 g-os gombócokat formázunk a tésztából és ezeket is letakarva pihentetjük még 20 percig.
A töltelékhez a tojást szétválasztjuk.
A túrót elkeverjük a cukorral, citromhéjjal, tojássárgájával és a mazsolával.
A fehérjét habbá verjük és azt is beleforgatjuk.
A tésztabuciknak a közepébe az ujjainkkal mélyedést készítünk, belehalmozzuk jó gazdagon a tölteléket, szélüket megkenjük tojással és 180 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 percig sütjük.
Langyosan a legeslegfinomabb a világon!!!


Megjegyzések