Mákos citromhabos torta

Tavaly az Emberem kapott ilyen tortát, idén pedig a Mamája :)
Nagyon szeretem készíteni, tök gyorsan megvan és nagyon finom is...bár én nem mákrajongó lévén csak a citromhabot nyalogattam, de a dicséretek alapján a torta alja is teljesen rendben volt :)
Eredeti recept: itt


Hozzávalók:
18 cm-es formához

Tészta: 
75 g darált mák
90 g liszt
70 g cukor
75 g vaj
2 db tojássárgája
100 ml tej
0,5 tk szódabikarbóna

Citromhabhoz:
90 g puha vaj
100 g cukor
150 ml frissen facsart citromlé
4 db tojás
3 db lapzselatin
200 ml habtejszín


A tésztához a vajat elkeverjük a cukorral és a tojássárgákkal, hozzáadjuk a tejet, majd a mákot, lisztet és a szódabikarbónát.
180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt, tűpróbáig sütjük.
A tésztát teljesen ki kell hűteni.
Addig elkészítjük a krémet:
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
Egy lábasba tesszük a tojásokat, a cukrot, egy csipet sót és a citromlevet majd közepes lángon besűrítjük. Hozzáadjuk a vajat, elkeverjük benne, mehet bele a zselatin majd az egészet átszűrjük hogy egy selymes krémet kapjunk.
Ha kihűlt a krém, keverjük össze 200 ml habtejszínből vert kemény habbal.
A tortalapnak levágjuk a tetejét ha púpos és egy tortakarikát teszünk köré.
Rákenjük a citromhabot és 1 éjszakára hűtőbe tesszük.

Megjegyzések