Mákos guba torta

Akinek a kedvence a mákos guba, ő névnapjára mákos guba tortát kap :) 
Klasszik mákos guba, tetején egy isteni vanília krémmel... ha gyorsítani akarjuk az elkészítést, a krém helyett keverhetünk ki mascarponét vaníliával, porcukorral, lazíthatjuk felvert habtejszínnel és habzsákból rányomhatjuk a kihűlt guba tetejére, úgy is csillagos ötös... mondom én ezt úgy hogy nem vagyok mákrajongó... kicsit sem :) 
Az eredeti receptet itt találtam. 


Hozzávalók:
20 centis tortaformához

Guba:
250 g kalács 
300 ml tej
150 ml tejszín 
2 db tojássárgája 
40 g vaj
40 g porcukor
40 g méz
80 g darált mák
1 kezeletlen citrom reszelt héja

Krém:
250 g tej
1 vaníliarúd kikapart magjai
2 tojássárgája 
50 g cukor
4 db lapzselatin / 1 csomag expressz zselatin fix
225 g habtejszín

A tejet a tejszínnel és a vajjal, addig melegítjűk amíg a vaj elolvad. 
A tojássárgákat kikeverjük a porcukorrl és a mézzel, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a meleg vajas tejszínes tejet. 
Ezt a felaprított kalácsra öntjük, megszórjuk mákkal, citromhéjjal, átforgatjuk, majd egy sütőpapírral bélelt formába tesszük, lenyomogatjuk és 170 fokra előmelegített sütőben, 25 percig sütjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni. 
A krémhez a zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk. 
Ha expressz zselatin fixszel dolgozunk, azt majd a végén adjuk hozzá. 
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejet és a vaníliát majd kis lángon kissé besűrítjük, kb 80 fokig. 
Nem lesz sűrű krém belőle!!!
A beáztatott zselatinlapokat kicsavarjuk és elkeverjük benne, hagyjuk kihűlni. 
A habtejszínt habbá verjük, összekeverjük a kihűlt vaníliás krémmel, ha expressz zselatint használunk, azt most a végén szórjuk bele. 
A krémet ráöntjük a már kihűlt gubára és néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.