Akinek a kedvence a mákos guba, ő névnapjára mákos guba tortát kap :)
Klasszik mákos guba, tetején egy isteni vanília krémmel... ha gyorsítani akarjuk az elkészítést, a krém helyett keverhetünk ki mascarponét vaníliával, porcukorral, lazíthatjuk felvert habtejszínnel és habzsákból rányomhatjuk a kihűlt guba tetejére, úgy is csillagos ötös... mondom én ezt úgy hogy nem vagyok mákrajongó... kicsit sem :)
Az eredeti receptet itt találtam.
Hozzávalók:
20 centis tortaformához
Guba:
250 g kalács
300 ml tej
150 ml tejszín
2 db tojássárgája
40 g vaj
40 g porcukor
40 g méz
80 g darált mák
1 kezeletlen citrom reszelt héja
Krém:
250 g tej
1 vaníliarúd kikapart magjai
2 tojássárgája
50 g cukor
4 db lapzselatin / 1 csomag expressz zselatin fix
225 g habtejszín
A tejet a tejszínnel és a vajjal, addig melegítjűk amíg a vaj elolvad.
A tojássárgákat kikeverjük a porcukorrl és a mézzel, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a meleg vajas tejszínes tejet.
Ezt a felaprított kalácsra öntjük, megszórjuk mákkal, citromhéjjal, átforgatjuk, majd egy sütőpapírral bélelt formába tesszük, lenyomogatjuk és 170 fokra előmelegített sütőben, 25 percig sütjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk.
Ha expressz zselatin fixszel dolgozunk, azt majd a végén adjuk hozzá.
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejet és a vaníliát majd kis lángon kissé besűrítjük, kb 80 fokig.
Nem lesz sűrű krém belőle!!!
A beáztatott zselatinlapokat kicsavarjuk és elkeverjük benne, hagyjuk kihűlni.
A habtejszínt habbá verjük, összekeverjük a kihűlt vaníliás krémmel, ha expressz zselatint használunk, azt most a végén szórjuk bele.
A krémet ráöntjük a már kihűlt gubára és néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.