Hamburgerzsemle

Többször be szoktam vetni a hamburgert mint vacsoraötletet... magamnak különböző vega, Férfimnek különböző húsos változatban... és saját zsemlével amit Limarától kölcsönöztem:



Hozzávalók:
4 db zsemléhez

100 ml langyos tej
1 ek cukor
10 g élesztő
1/2 tk só
20 g olaj
1 tojássárgája
50 g natúr joghurt
300 g liszt

1 tojás a lekenéshez
szezámmag

A langyos tejben elkeverem a cukrot és az élesztőt és hagyom felfutni kb 10 perc alatt.
Amíg felfut az élesztő addig egy tálba szitálom a lisztet, mehet bele a só, az olaj, a tojássárgája és a joghurt, végül az élesztős tej.
A tésztát alaposan kidagasztom, legalább 10-15 perc alatt, majd 40-45 percig letakarva kelesztem.
Ha megkelt a tészta, kicsit átgyúrom, majd 4 részre osztom és cipóvá gömbölyítem.
A cípókat is hagyom kb 20 percet még kelni, majd lekenem őket tojással, megszórom szezámmaggal és 180 fokra előmelegített sütőben 18 perc alatt megsütöm.

Megjegyzések