Gluténmentes sós karamella mousse torta

Nem, nem fogok áttérni a gm étkezésre, de szeretek újdonságokat kipróbálni... úgy hogy ő most gm lett :)
Kapott még egy karamell zselét is a tetejére... nagyon szerettük, bátran ajánlom a karácsonyi asztalra.


Hozzávalók:
22 centis formához

Tészta:
3 db tojás 
45 g cukor
csipet só
30 g barna rizsliszt
30 g zabpehelyliszt
0,5 dl olaj
3 g sütőpor

Mousse:
100 g kristálycukor
80 g sós vaj
( vagy sima vaj és egy jó nagy csipet só )
4 db zselatinlap
400 ml tejszín
4 db tojásfehérje

Zselé:
150 g cukor
150 ml tejszín
3 db lapzselatin

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk.
A tojássárgákat elkeverjük a cukorral és az olajjal.
A fehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk, majd óvatosan összekeverjük a tojássárgás keveréket.
Beleforgatjuk a liszteket és a sütőport, majd sütőpapírral bélelt formába öntjük és 170 fokon kb 15 perc alatt készre sütjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni.
A moussehoz a lapzselatint hideg vízbe áztatjuk.
A tejszín felét megmelegítjük.
A cukrot egy lábasban, kevergetés nélkül aranybarnára karamellizáljuk.
Elkeverjük benne a vajat,végül a meleg tejszínt.
Kinyomkodjuk a zselatinlapot és elkeverjük a karamellás krémben, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
A tejszín másik felét, illetve a tojásfehérjéket habbá verjük, összeforgatjuk a karamellás krémmel, ráöntjük a tortalapra és egy éjszakra hűtőbe tesszük.
A zseléhez a lapzselatint hideg vízbe áztatjuk.
A cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük forró tejszínnel.
A lapzselatinokat kinyomkodjuk, elkeverjük a karamellában.
Hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni majd öntsük a torta tetejére.
Hűtőbe tesszük még 3-4 órára.

Megjegyzések