Mákos citromhabos torta

Emberem szülinapi tortája, mert én szeretem őt, ő meg a mák-citrom párost... :)
Eredeti recept: itt


Hozzávalók:
18 cm-es formához

Mákos habcsók :
2 db tojásfehérje
csipet só
75 g + 25 g porcukor
25 g étkezési keményítő
egész mák

Tészta: 
75 g darált mák
90 g liszt
70 g cukor
75 g vaj
2 db tojássárgája
100 ml tej
0,5 tk szódabikarbóna

Citromhabhoz:
90 g puha vaj
100 g cukor
150 ml frissen facsart citromlé
4 db tojás
3 db lapzselatin
200 ml habtejszín 

Citrommázhoz:
4-5 ek a zselatinnal elkevert krémből 


Először a habcsókot készítjük el, én ezt előző nap tettem:
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
2-3 részletben adjuk hozzá az átszitált 75 g porcukrot, közben folyamatosan járatjuk a gépi habverőt.
Ha a porcukor utolsó részletét is hozzáadtuk akkor még addig verjük amíg egy jó kemény habot nem kapunk, amibe ha késsel belevágunk ottmarad a nyoma.
Ha ez kéz akkor kézi habverőre váltunk és apránként hozzáadjuk a szintén átszitált keményítős porcukrot és elkeverjük benne.
A sütőt bekapcsoljuk 100 fokra.
Habzsákból kis halmokat nyomunk, megszórjuk mákkal és 3 órán keresztül szárítjuk.
A tésztához a vajat elkeverjük a cukorral és a tojássárgákkal, hozzáadjuk a tejet, majd a mákot, lisztet és a szódabikarbónát.
180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt, tűpróbáig sütjük.
A tésztát teljesen ki kell hűteni.
Addig elkészítjük a krémet:
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
Egy lábasba tesszük a tojásokat, a cukrot, egy csipet sót és a citromlevet majd közepes lángon besűrítjük. Hozzáadjuk a vajat, elkeverjük benne, mehet bele a zselatin majd az egészet átszűrjük hogy egy selymes krémet kapjunk.
Ebből a krémből félreteszünk 4-5 evőkanálnyit.
Ha kihűlt a krém, keverjük össze 200 ml habtejszínből vert kemény habbal.
A tortalapnak levágjuk a tetejét ha púpos és egy tortakarikát teszünk köré. rákenjük a citromhabot végül az félretett zselatinos krémet.
1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap díszítjük habcsókkal és megesszük. :)



Megjegyzések

  1. Álomszép a torta Orsikám, a habcsókok kis csodák. Érdemes volt ennyi ideig szárítani őket :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése