Nyomtatás

Print Friendly and PDF

2017/08/26

Lángos

Most láttam csak hogy a nyár és a strandok legfőbb ételét, a lángost, teljesen elfelejtettem feltenni.... na majd most... :)
Bár a legjobb lángosokat én Fehérváron a Skála melletti lángosos bódéban eszem... gyerekkorom óta ott van... a körülötte lévő bódék egyre csak változnak, de a lángosos az fix!!
Azt nem döntötte be semmilyen gazdasági válság :)))
Ennek a lángosnak az eredeti receptjét itt találtam.


Hozzávalók:
kb 6-8 darabhoz

500 kg liszt
25 g élesztő
100 ml víz
csipet cukor
2 csapott tk só 
kb 150-200 ml víz

Fokhagymás öntethez:
0,5 dl víz
0,5 dl olaj
3-4 gerezd fokhagyma

Először a fokhagymás öntetet készítjük el, a vizet és az olajat összekeverjük, belenyomjuk a fokhagymát és hűtőbe tesszük.
A tésztához 100 ml langyos vízbe teszünk egy kevés cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
A liszthez adjuk a sót, az élesztős vizet, majd kb 200 ml vízzel közepesen lágy tésztát dagasztunk.
1 órát kelni hagyjuk.
A tésztából gombócokat formálunk, és még őket is pihentetjük 30 percig.
1-1 gombócot kézzel kinyújtunk és forró, bő olajban kisütjük őket.
Meglocsoljuk a fokhagymás öntettel, tejföllel és a végén megszórjuk rengeteg sajttal.

2 megjegyzés:

  1. A fehérvári skálás lángos nekem is örök, megmelengette a szívem, hogy írtál róla (és hogy ismered :D), gyerekkori emlékek jutottak eszembe. :)

    A recepted pedig mindenképpen ki fogom próbálni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök hogy Neked is kedves gyerekkori élményeid vannak a lángososról!!!! :))) még mindig olyan jó mint 20 éve!! Kedden reggeliztem ott :D Lehet csak az emlékek miatt, de én sehol nem ettem még annyira jót :)) Remélem ízleni fog ez a lángos is :)

      Törlés