Nyomtatás

Print Friendly and PDF

2017/08/06

Áfonyás sajttorta

Hatalmas nagy kedvencem, érte megéri bekapcsolnom a sütőt :)
Most nem vízgőzben, hanem csak simán sütöttem, így rusztikusabb színe van.
Ehhez a tortához mindig Mautner Zsófi receptjét használom, a hozzá tartozó videóban, meg is lehet nézni hogy kell vízben sütni :) 
A mascarponét érdemes egy fél órával a torta összeállítása előtt kivenni a hűtőből, így tökéletesen lehet majd vele dolgozni.


Hozzávalók:
23 centis formához

Kekszes alaphoz:
250 g darált keksz
( én teljes kiőrlésű vajas kekszet használtam)
125 g olvasztott vaj

A krémhez:
750 g krémsajt 
(mascarponét használtam)
150 g porcukor
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
100 ml tejföl
100 ml habtejszín
2 egész tojás
3 tojássárgája
1 ek étkezési keményítő
( elhagyható )

kb 200 g áfonya 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A darált kekszet az olvasztott vajjal összekeverjük, majd egy sütőpapírral bélelt tortaforma aljára nyomkodjuk, és hűtőbe tesszük amíg elkészítjük a krémet.
A krémhez a szobahőmérsékletű mascarponét egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a citrom héját és levét, a tejfölt, a tejszínt, a tojásokat, a keményítőt és alaposan elkeverjük.
A kekszes alapra szórjuk az áfonyát. ráöntjük a krémet és 180 fokon kb 60 percet sütjük.
Tipp: a tortaformát körbe is tekerhetjük alufóliával, hogy ha az áfonya levet engedne, ne folyjon ki.
Amikor kivesszük a sütőből még tűnhet folyékonynak, de hűtőben másnapra tökéletes lesz, mert hogy ha kihűlt, akkor egy éjszakára megy a hűtőbe.


2 megjegyzés: