Nyomtatás

Print Friendly and PDF

2016/12/06

Marcipános stollen

Amikor még nem volt itthon Aldi, alig vártam hogy a keresztanyum hazajöjjön Németországból, táskájában vagy 3 db stollennel... és a mai napig úgy érezzük egyébként hogy az ottani stollen más, mint amit már itthon kapni... valószínű csak az emlékek miatt...
Na de ez a stollen minden boltinál sokkal sokkal jobb! :)


Hozzávalók:
3 db stollen

500 g liszt
1 csomag szárított élesztő
80 g cukor
100 ml langyos tej
csipet só
12 g vaníliás cukor
pár csepp rumaroma
200 g vaj
3 db tojássárgája
200 g mazsola
100 g kandírozott gyümölcskenyér keverék
( vagy 50-50 g kandírozott citrom- és narancshéj )
200 g marcipán

kb 150 g olvasztott vaj
porcukor


A tejbe belekeverünk 2 ek cukrot, az élesztőt és 5 ek lisztet hagyjuk kicsit állni kb 20 perc.
A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, a vajat, a tojássárgákat, a mazsolát és a kandírozott héjakat, majd az élesztős tejet illetve az aromát.
Összegyúrjuk és 1 órát pihentetjük.
3 részre osztjuk a tésztát és a marcipánt is.
Kinyújtjuk az egyik tésztát kb 3 cm vastagra, belerakunk egy megsodort marcipán rudat, két szélét ráhagyjuk és becsomagoljuk kicsit stollen formájúra.
Tepsibe tesszük őket úgy hogy a hajtás legyen felül, és fél órát pihentetjük még.
175 fokon 45-50 percig sütjük.
Rögtön lekenjük olvasztott vajjal és megszórjuk porcukorral.
Alufóliába csomagoljuk, sokáig eláll vagy rögtön fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése