Somlói galuska


Hozzávalók:
kb 20*25centis formához 

Vaníliás piskóta:
3 db tojás 
3 ek cukor
3 ek liszt
1 tk olaj
fél vaníliarúd kikapart magjai
csipet só

Csokis piskóta:
3 db tojás
3 ek cukor
2 ek liszt
1 ek kakaópor
1 tk olaj
csipet só

Diós piskóta:
3 db tojás
3 ek cukor
2 ek liszt
1 ek darált dió
csipet só

Puncslé:
200 ml víz
125 g cukor
150 ml rum
fél citrom héja
fél narancs héja

Sárgakrém:
500 ml tej
5 db tojássárgája
3 ek étkezési keményítő
fél vaníliarúd kikapart magja
4-5 ek cukor

Csokiöntet:
500 ml víz
100 g cukor
100 g kakaópor
2 tk keményítő
20 g hideg vaj
50 ml rum

Továbbá:
durvára vágott dió
rumba áztatott mazsola
felvert habtejszín

Először a puncslevet készítjük el, a hozzávalókat felforraljuk majd teljesen kihűtjük.
Utána a piskótákat: A vaníliás piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral kikeverjük, ezt beleforgatjuk a habba, majd mehet bele az olaj,  a vanília és a liszt. 
Sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon kb 10 perc alatt megsütjük.
Így járunk el a kakaós és a diós piskótával is.
Amíg a piskóták hűlnek, elkészítjük a krémet: 
A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a keményítővel, a vaníliával és felöntjük kevés hideg tejjel, csomómentesre keverjük.
A többi tejet felmelegítjük, majd hozzáöntjük ezt a tojásos keveréket és alacsony hőfokon besűrítjük a krémet.
Én nem szoktam megvárni míg ez teljesen kihűl, ha már langyos akkor lehet összerakni a sütit.
Előveszünk egy tálat, vagy azt a formát amiben sütöttük a piskótákat és elkezdjük összerakni a somlóit.
Vaníliás piskóta, ezt meglocsoljuk a puncslé harmadával, jöhet rá a sárgakrém fele, megszórjuk durvára vágott dióval és rumba áztatott mazsolával.
Erre jön a diós piskóta, meglocsoljuk puncslével, jöhet a sárgakrém másik fele, dió, mazsola végül a kakaós piskóta aminek a tetejét a maradék puncslével meglocsoljuk.
Mehet be a hűtőbe, én 1 éjszakát bent szoktam hagyni.
Másnap elkészítjük hozzá a csokikrémet:
A vizet a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a keményítővel elkevert kakaóport majd csomómentesre keverjük, ha besűrűsödött, mehet bele a vaj és a rum is.
Rengeteg csokiszósszal és ízlés szerinti mennyiségű felvert habtejszínnel kínáljuk. 


Megjegyzések