Almás pite

Sosem volt erősségem az egyforma szeletre vágás... ezt a képen látható pite is tökéletesen bizonyítja... na de akinek sikerül ez normálisabban / szebben.. máris a kezében tarthat egy tökéletes szelet mennyei almás pite kockát :)


Hozzávalók:

Tészta:
300 g liszt
150 g vaj
80 g porcukor
1 tojás
csipet só
1 csomag sütőpor
1 ek tejföl

Töltelék:
1 kg alma 
( ez már a lereszelt mennyiség )
60 g cukor
1-1,5 tk őrölt fahéj
1 ek búzadara

Kenéshez:
1 db tojás

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, becukrozzuk, mehet bele a fahéj és félretesszük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Ha nagyon lágy akkor lisztet, ha nem áll össze akkor tejföl adjunk hozzá.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tésztát két részre osztjuk, az egyiket kinyújtjuk, belehelyezzük egy tepsibe, vagy piteformába.
Megszórjuk a búzadarával.
Az almát fogjuk, levét kinyomkodjuk és a tészta tetejére tesszük.
A tészta másik felét is kinyújtjuk, befedjük vele az almás részt, vagy rácsokat készítünk és azt tesszük a tetejére.
Lekenjük felvert tojással, megszurkáljuk.
Ha maradt tésztánk akkor mintákat szaggathatunk belőle amiket szintén lekenünk tojással.
180 fokon kb 30-40 percig sütjük


Megjegyzések