Nyomtatás

Print Friendly and PDF

2017/10/12

Aranygaluska

És elmaradhatatlan társa a vanília sodó... mint Batman és Robin :))
Most egy 26 centis tortaformában sütve.



Hozzávalók:

500 g liszt
2 tojássárgája
300 ml tej
60 g vaj
25 g élesztő
50 g cukor
csipet só
200 g darált dió
                                                                         150 g cukor

      Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben 1 tk cukorral.
      A liszt közepébe beletesszük a tojássárgákat, cukrot, csipetnyi sót, majd az élesztős tejet is, illetve a maradék 2 dl tejet.
      Fakanállal összedolgozzuk a tésztát, majd az olvasztott vajat is hozzáöntjük. 
      Letakarva, meleg helyen egy órát kelesztjük.
      Ha megkelt, kiborítjuk egy meglisztezett nyújtódeszkára, kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
        Kivajazott jénai edénybe leteszünk egy sort,megkenjük olvasztott vajjal majd megszórjuk darált cukros dióval. Addig folytatjuk a rétegezést, míg tart az alapanyag. A tetejére kerüljön bőven a dióból.  
        180 fokra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsütjük.


        Vanília sodó:
        Hozzávalók:
        500 ml tej
        2 db tojássárgája
        50 g cukor
        1 ek liszt
        1 csomag vaníliás cukor
        15 g vaj

        400 ml tejet felteszünk melegedni.
        A maradék 100 ml tejet elkeverjük a tojássárgákkal, a cukrokkal és a liszttel.
        Óvatosan hozzáöntjük a forró tejet közben folyamatosan keverjük.
        Végül az egészet visszatesszük a tűzre és sűrűre főzzük.
        A még meleg sodóba dobjuk a vajat.

        Nincsenek megjegyzések:

        Megjegyzés küldése