Nyomtatás

Print Friendly and PDF

2017/10/08

Apu tortája

Na hát egy sima hagyományos csokitortát szerettem volna Apunak csinálni, amikor is jött az ötlettel hogy van neki az a kedvenc sütije... kakaós lapok benne lekvár.... hát hogy ő olyan tortát kér...
Na jó, oké, végül sikerült finom is lett, Sacher torta feeling... ami kevésbé sikerült az a körbekenés a ganache-zsal, lásd: fotó... pedig még morzsakabátot is raktam rá...nevezzük rusztikusnak :)))
Ami engem lenyűgözött az az aranypor amit használtam rá, nem gondoltam volna soha hogy ilyen szépen fed majd, pedig minimálisat használtam rá.
Dekornak felolvasztottam 100 g étcsokit, elkentem, lehűtöttem és egyszerűen csak összetörtem.
Az aranyport az arany szórócukrot és a barna fondantot amiből a tök készült a Glazur Shopból rendeltem.
A tököt pedig így készítettem.


Hozzávalók:
2 db 18 centis formához

Tészta:
3 db tojás
230 g cukor
200 ml olaj
100 ml tej
125 g natúr joghurt
300 g liszt
50 g holland kakaópor
1 csomag sütőpor
csipet só

Krém:
9 ek lekvár

Morzsakabát:
( hogy könnyű legyen a ganachet felkenni )
100 g puha vaj
2 ek porcukor

Ganache:
400 g étcsoki
200 ml tejszín

A tojásokat egy csipet sóval felverjük, közben apránként adagoljuk hozzá a cukrot.
Hozzáadjuk az olajat, a tejet, a joghurtot, alaposan elkeverjük majd beletesszük a száraz alapanyagokat.
A masszát igazságosan elosztva két, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt készre sütjük.
Még langyosan levesszük róla a tortaformát és a tetejére állítjuk, ezzel eltüntetjük a púpot a tetejéről.
Hagyjuk őket teljesen kihűlni.
Utána 2 lapba vágjuk őket.
Egy tortagyűrűbe rétegezzük: első lap, 3 ek lekvár, második lap, 3 ek lekvár, 3. lap 3 ek levár és végül a tetejére a 4.lap.
Hűtőbe tesszük fél órára.
A morzsakabáthoz a puha vajat a porcukorral kihabosítjuk, vékonyan körbekenjük vele a tortát és jól kihűtjük 1-2 óra alatt.
A ganachehoz a tejszínt felmelegítjük majd ráöntjük a feldarabolt csokira és addig keverjük amíg a csoki el nem olvad, majd szobahőmérsékletűre hűtjük vissza.
Körbekenjük vele a tortát, kidekoráljuk és mehet is a hűtőbe egy éjszakára.

2 megjegyzés:

  1. Ezt az aranyport mostmár én is beszerzem! Új dimenzió a tortasütésben :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy úgy :D Ajánlom szeretettel tényleg nagyon jó!! Meglepően jó :D

      Törlés