Nyomtatás

Print Friendly and PDF

2016/10/04

Almás pite

A süti szerintem elmaradhatatlan kellék nagyon sok helyre... főleg egy egész napos költözködős, pakolászós, borozgatós naphoz amit az én Ángyimmal sikerült csinálnunk... poénnak indult a neve, most már lassan észre sem vesszük hogy így hívom :))
Azt hiszem életemben először sikerült olyan almás pitét csinálnom ami nagyon kedvemre való... ha melegen nem raktam volna rá védőtetőt és nem ráncosodott volna be a teteje akkor talán még boldogabb lennék... de mindegy itt van egy csodás pite, a szombati napom emlékére.


Hozzávalók:

Tészta:
300 g liszt
150 g vaj
80 g porcukor
1 tojás
csipet só
1 csomag sütőpor
1 ek tejföl

Töltelék:
1 kg alma 
( ez már a lereszelt mennyiség )
60 g cukor
1-1,5 tk őrölt fahéj
1 ek búzadara

Kenéshez:
1 db tojás

A z almákat meghámozzuk, lereszeljük, becukrozzuk, mehet bele a fahéj és félretesszük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Ha nagyon lágy akkor lisztet, ha nem áll össze akkor tejföl adjunk hozzá.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tésztát két részre osztjuk, az egyiket kinyújtjuk, belehelyezzük egy tepsibe, vagy piteformába.
Megszórjuk a búzadarával.
Az almát fogjuk, levét kinyomkodjuk és a tészta tetejére tesszük.
A tészta másik felét is kinyújtjuk, befedjük vele az almás részt.
Lekenjük felvert tojással, megszurkáljuk.
Ha maradt tésztánk akkor mintákat szaggathatunk belőle amiket szintén lekenünk tojással.
180 fokon kb 30-40 percig sütjük



2 megjegyzés: