Nyomtatás

Print Friendly and PDF

2016/02/29

Briós muffin formában

Hetek óta, a havas eső ellenére is, húsvéti / tavaszi hangulatom van és mivel idén elég korán lesz húsvét ( márc 27-28 ), már el is kezdem a készülődést és az ünnepi receptek megosztását :)
Most a kedvenc húsvéti kalács receptemből csináltam briósokat. Imádom őket! 



Hozzávalók:
kb 10 darabhoz

140 ml tej
40 g porcukor
11 g élesztő
30 g olvasztott vaj
250 g liszt
csipet só
1 db tojássárgája
10 g vaníliás cukor
mazsola

1 db tojás a kenéshez
jégcukor

A tejet meglangyosítjuk.
Hozzáadjuk a porcukrot, az olvasztott vajat és az élesztőt, majd félretesszük kb 15 percre hogy az élesztő felfusson.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, a sót, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot és ízlés szerint mazsolát. (opcionális)
Addig dagasztjuk amíg elválik az edény oldalától és a kezünktől is.
Letakarva, meleg helyen 1 óráig  kelesztjük.
A tésztát átgyúrjuk,
Egy muffin tepsit kiolajozunk.
A tésztából lecsípünk egy gombócot, átgyúrjuk, beletesszük egy mélyedésbe, tetejére egy kisebb gombócot teszünk és lekenjük tojással.
Ezt addig ismételjük amíg el nem fogy a tészta.
30 percig hagyjuk még pihenni, addig előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
Az idő letelte után, még egyszer átkenjük a briósokat, megszórjuk jégcukorral és kb 20-30 perc alatt megsütjük.