Nyomtatás

Print Friendly and PDF

2015/06/29

Levendulás almás galette

Azaz pite... ez egy almás pite, egy nagyon nagyon király almás pite!!!!
Nagyim féle almás pitével mindig az volt a bajom hogy iszonyat vastag tészta alul felül. Középen volt ugyan  töltelék de elnyomta a tészta...
Na hát itt a tészta aztán nem nyom el semmit! Számomra ez a tökéletes tészta töltelék arány :)
A tészta receptje természetesen Mautner Zsófitól van :)



Hozzávalók:

Tészta:
150 g liszt
100 g hideg vaj
csipet só
1 tojássárgája
2 ek hideg víz 

Töltelék:
3 db nagyobb alma
2 ek barna cukor
2 ek étkezési keményítő
2 csipet kardamom
2 csipet levendulavirág

A lisztet a vajat és a sót aprítógép segítségével összemorzsoljuk, beletesszük a tojássárgáját és a vizet és tovább aprítjuk.
Kivesszük, gyorsan összedolgozzuk majd 30 percre hűtőbe tesszük.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, felkockázzuk, hozzáadjuk a cukrot, a keményítőt, és a kardamomot ( helyette lehet fahéjat használni) majd alaposan megkeverjük.
A keményítő azért kell hogy ne áztassa el az alma a tésztát.
Lisztezett sütőpapírra rakjuk a tésztát, kör alakúra nyújtjuk, áttesszük abba a tepsibe amiben sütni fogjuk, közepére ráhalmozzuk a tölteléket, széleit felhajtogatjuk.
180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük.
Mikor kivettük, megszórjuk levendulavirággal és porcukorral.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése