Húsvéti kakaós kalács

Még sosem sütöttem kalácsot, eddig mindig pékségben vettem... jó hülye voltam! Az otthoni kalácsnak nincs párja, főleg ha van hozzá egy isteni receptünk, és van!!! :)
Varga Gábor receptjét választottam, a hozzávalók alatt van egy videó amiben megmutatja hogy kell megfonni a kalácsot. ( ezt a videót vagy 10-szer megnéztem mielőtt nekiálltam volna :) )




Hozzávalók: ( 1 db kalácshoz )

140 ml tej
11 g friss élesztő
30 g olvasztott vaj
40 g porcukor
250 g liszt
csipet só
1 db tojássárgája
10 g vaníliás cukor
5 g holland kakaópor
5 g mazsola

A kenéshez:

1 db tojás

A tetejére:

jégcukor ( elhagyható )


A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk az élesztőt, az olvasztott vajat a cukrot és megvárjuk míg felfut.
A lisztet, a sót, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot és az élesztős keveréket összeöntjük és simára dolgozzuk.
A tésztát két egyenlő részre szedjük ( én itt mérleggel lemértem őket ).
Az egyik felébe kakaóport gyúrunk, a másikba a mazsolát.
Kiolajozott edényben a duplájára kelesztjük őket kb 1 óra alatt.
Ha megkeltek, mindkét gombócot egy egy 55 cm-es rúddá sodorjuk és megfonjuk a kalácsot, lásd a videóban.
A kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük egy felvert tojással, majd 30 percig hagyjuk pihenni.
Ezután még egyszer lekenjük tojással, megszórjuk jégcukorral és 180 fokon kb 30 perc alatt megsütjük.




Megjegyzések

Megjegyzés küldése