Nyomtatás

Print Friendly and PDF

2013/02/22

Aranygaluska

Tavaly májusban az első kelt tésztás próbálkozásom volt, akkor hagyott még némi kívánnivalót maga után, azóta viszont majdnem tökéletes, mindenesetre 9 pontos aranygaluskát csinálok... :) itt jegyezném meg hogy a sodóért még pluszban adnék magamnak 10 pontot.... :)
Recept a Nosaltyról.












Hozzávalók:
500 g liszt
2 tojássárgája
300 ml tej
60 g vaj
40 g élesztő
50 g cukor
csipet só
200 g darált dió
                                                                         150 g cukor

Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben 0.5 dkg cukorral.
A liszt közepébe beletesszük a tojássárgákat, cukrot, csipetnyi sót, majd az élesztős tejet is, illetve a maradék 2 dl tejet.
Fakanállal összedolgozzuk a tésztát, majd az olvasztott vajat is hozzáöntjük. 
Letakarva, meleg helyen egy órát kelesztjük.
Ha megkelt, kiborítjuk egy meglisztezett nyújtódeszkára, kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Kivajazott jénai edénybe leteszünk egy sort, majd megszórjuk darált cukros dióval. Addig folytatjuk a rétegezést, míg tart az alapanyag. A tetejére kerüljön bőven a dióból.  Szép pirosra sütjük.



Vanília sodó 


1 l tej
4 tojássárgája
10 dkg cukor
2 ek liszt
2 cs vaníliás cukor
2 dkg vaj
2 ek pudingpor ( ha nagyon híg lenne ezzel sűrítjük )

A tojássárgákat a cukorral, a liszttel, és kb. 1 dl tejjel összekeverjük csomómentesre.
A tejet a vaníliás cukorral feltesszük a lángra, és amikor felforr, akkor hozzáöntjük a tojásos-lisztes keveréket.
Összeforraljuk, közben kevergetjük.
Mikor kész, levesszük a lángról, és beletesszük a vajat, majd elkeverjük benne.