Almás galette sós karamellel

A franciák almás pitéje... vékony tészta és sok sok alma... én a biztonság kedvéért csináltam mellé egy sós karamell öntet is és mellé dobtam még 1 gombóc vanília fagyit is, nem igazán rontotta el... :)))
A tészta receptjét Mautner Zsófitól lestem :)


Hozzávalók:
Tészta:
Tészta:
150 g liszt
100 g hideg vaj
csipet só
1 tojássárgája
2 ek hideg víz 

Töltelék:
3 db nagyobb alma
2 ek barna cukor
1 ek étkezési keményítő
2 csipet fahéj


Karamellöntet:
150 g kristálycukor
75 g vaj
100 ml habtejszín
1 mokkáskanálnyi só

A lisztet a vajat és a sót aprítógép segítségével összemorzsoljuk, beletesszük a tojássárgáját és a vizet és tovább aprítjuk.
Kivesszük, gyorsan összedolgozzuk majd 30 percre hűtőbe tesszük.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, felkockázzuk, hozzáadjuk a cukrot, a keményítőt, és a fahéjat majd alaposan megkeverjük.
A keményítő azért kell hogy ne áztassa el az alma a tésztát.
Lisztezett sütőpapírra rakjuk a tésztát, kör alakúra nyújtjuk, áttesszük abba a tepsibe amiben sütni fogjuk, közepére ráhalmozzuk a tölteléket, széleit felhajtogatjuk, lekenjük tojással és 180 fokra előmelegített sütőben 25-40 percig sütjük.

Az öntethez a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, hozzáadjuk a forró tejszínt, 2-3 percig főzzük állandó kevergetés közben.
Hozzádobjuk a vajat, a sót és kész is.
Hűtőben 2-3 hétig is elvan.
Miután kihűlt, kicsit összeáll, de felmelegítéssel újra folyóssá válik.



Megjegyzések